Tien praktijklessen voor modern leiderschap

Tien praktijklessen voor modern leiderschap

Moderne organisaties hebben modern leiderschap nodig die het vermogen hebben om individuen te inspireren en te motiveren, en teams te transformeren tot succesvolle organisaties met een positieve impact op de wereld. Tien lessen uit mijn eigen praktijk hoe je (je) leiderschap kunt ontwikkelen.

Download het Whitepaper

jun01

Wat is de beste (inkoop)beslissing?

Wat is de beste (inkoop)beslissing?

Inkopers hebben tegenwoordig een gevuldere gereedschapskist dan vroeger. En dat is maar goed ook. Met alleen een hamer, vlieg je immers ieder probleem aan als een spijker. Denk aan de uitvraag bij meerdere partijen met een zelf opgestelde eisenlijst. En er zijn steeds meer andere nuttige instrumenten, zoals Best Value Procurement, dat door het peilen van de expertkennis van de aanbieders probeert om de partij te selecteren die duidelijk boven de rest uitsteekt. Als het gaat om aanbesteden in de publieke sector, bestaat er een keur aan aanbestedingsinstrumenten waaruit gekozen kan worden. Alvorens een inkoopmethodologie te kiezen, is het belangrijk dat er eerst gekeken wordt naar wat je beleid is. Wat wil je nu bereiken? De inkoopmethode volgt daaruit, en niet andersom. Toch is een tegenovergestelde situatie wel vaak het geval. 

mei05

Hoe vind je een 'echte' expert?

Hoe vind je een 'echte' expert?

In een eerder artikel (Expert-inkoop) brak ik een lans voor het gebruik van een expertgroep om een (software)oplossing in te kopen. (1) De experts kennen de markt en kunnen na sondering van de organisatie de juiste oplossing aangeven en al dan niet inkopen. Ik kreeg daarop de vraag hoe je dan aan die experts komt. Dat is een goede vraag. Wanneer ben je een expert? 

apr05

Vertrouw, maar controleer ook (Deel I)

Vertrouw, maar controleer ook (Deel I)

In deze tweedelige reeks gaat contractmanager en strategisch adviseur Patrick van Emden in op vertrouwen en controle in zakelijke relaties. Dit eerste deel gaat over vertrouwen. Hierin legt Van Emden onder meer uit waarom het verstandig is om in ieder geval eerst te beginnen met vertrouwen.

feb22

Pap, wat doe jij nou eigenlijk voor werk?

Pap, wat doe jij nou eigenlijk voor werk?

"Pap, wat doe jij nou eigenlijk voor werk?" vroeg een van mijn kinderen me onlangs. Mijn antwoord: "Organisaties beter én goedkoper met hun klanten laten omgaan." Een antwoord waarvan ik dacht dat het duidelijkheid zou scheppen. Echter, het stelde haar niet tevreden. Ze vroeg: "Maar wat doe je dan precies, pap?”

feb07

Met Lef Grip op Jeugdzorg in uw Gemeente

Met Lef Grip op Jeugdzorg in uw Gemeente

Van Eijck & Partners is specialist in het sociaal domein. We weten dus alles van de Jeugdwet, de problemen bij de uitvoering én de financiële uitdagingen voor gemeentes.

Goed nieuws: wij hebben de kennis en ervaring in huis om de problemen aan te pakken.

Wordt er in uw gemeente ook te veel geld uitgegeven aan jeugdzorg? Wij helpen u de kosten in de hand te houden. Bekijk de animatie of neem direct contact met ons op. 

mei18

Erken dat de gemeente een zorginstelling is

Erken dat de gemeente een zorginstelling is

Toen het Rijk de gemeenten opzadelde met zorgtaken, ging men als een gek inkopen. Het adagium was/is daarbij: wij gaan over het wat en zij gaan over het hoe. Men realiseerde zich daarbij niet of nog steeds niet dat je als gemeente ook direct verantwoordelijk bent geworden voor de uitvoering en de kwaliteit van de zorg voor burgers. 

apr06

Vertrouw, maar controleer ook (Deel II)

Vertrouw, maar controleer ook (Deel II)

In deze tweedelige reeks gaat contractmanager en strategisch adviseur Patrick van Emden in op vertrouwen en controle in zakelijke relaties. In het eerste deel legde hij onder meer uit waarom het verstandig is om in ieder geval eerst te beginnen met vertrouwen. Desondanks is controle van contracten essentieel, zo blijkt uit deel II. Van Emden laat zien hoe gedurende de uitvoering van het contract veel ellende kan worden voorkomen.  

mrt03

Expert-inkoop

Expert-inkoop

In een eerder artikel (Methode–inflatie) betoogde ik dat je niet klakkeloos methoden moet overnemen, maar vooral ook zelf moet blijven nadenken. De ultieme consequentie is natuurlijk dat je ook een eigen methode kunt maken. Bij dezen wil ik dan ook een nieuwe inkoopmethode voorstellen en wel de expertinkoop. 

feb16

Methode-inflatie

Methode-inflatie

Inkoop of verwerving is een relatief jong vakgebied, dat nog volop in ontwikkeling is. Een belangrijk instrument uit de gereedschapskist is de beslissingsmatrix. Dit bestaat uit een matrix waarin de opties of scenario’s voor een probleem of een keuze staan afgezet tegen verschillende al dan niet gewogen criteria. Dit is een belangrijk hulpmiddel voor elke adviseur om met zijn klant tot een keuze van oplossingen te komen, of in het geval van een inkoopproject om te komen tot een keuze voor een aanbieder. Voorheen waren er – anders dan verschillende aanbiedingen opvragen en vergelijken – maar betrekkelijk weinig methodes om producten of diensten te verwerven.

feb06

Hoe krijgen we jeugdhulp betaalbaar?

Hoe krijgen we jeugdhulp betaalbaar?

Hoe lang is de jeugdhulp in de huidige vorm nog te betalen? Is het stelsel nog houdbaar zolang er geld onnodig wegvloeit naar kostbare trajecten voor het afsluiten van contracten, complexe administraties met allerlei protocollen, onduidelijke ketenprocessen in de bedrijfsvoering en helaas ook listige aandeelhouders? De tijd tikt door en de afgelopen jaren zijn de kosten alleen maar gestegen. Willen gemeenten hun begroting op orde krijgen en houden, dan is een ombuiging noodzakelijk. De vraag is: hoe? Collega Nathalie Doran en ik leggen in dit blog onze ietwat eigenzinnige aanpak uit.

<<  1 [2

Colofon